ABD'de AI F-16 ile F-16 savaş uçağı arasında 'it dalaşı' yaşandı

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, Vista adı verilen yapay zeka kontrollü F-16 savaş uçağıyla 1 saatten fazla süren test uçuşu gerçekleştirdi.

REKLAM

Uçuşu yapay zekanın gerçek zamanlı uçuşunu görmek ve gelecekteki it dalaşlarındaki rolünü “kamuoyuna göstermek” için yaptığını söyleyen Hava Bakanı, “Bunun olmaması bir güvenlik riskidir. nokta.” Dedi.

Saatte 885 kilometrenin üzerinde uçuş hızıyla gerçekleştirilen deneyde, AI kontrollü F-16, 1000 feet (yaklaşık 305 metre) yükseklikte savaş pilotu tarafından kontrol edilen ikinci bir F-16 ile it dalaşına girdi. yer üstünde.

Uçuşun sonunda savaş uçağını memnun bırakan Kendall, henüz öğrenme aşamasında olmasına rağmen savaşta ateş edip etmemeye karar verme konusunda yapay zekaya güvenecek kadar şey gördüğünü söyledi.

Yapay zeka, askeri havacılıktaki en büyük gelişmelerden birini temsil ediyor.

ABD Hava Kuvvetleri, ilki 2028 yılına kadar faaliyete geçecek binden fazla insansız savaş uçağından oluşan yapay zeka destekli bir filo planlıyor.

“Yaşam ve ölüm kararları yazılıma bırakılmamalı”

Yapay zekanın bir gün otonom olarak insan kontrolünün ötesinde bomba fırlatabileceğinden korkan silah kontrol uzmanları ve insani yardım grupları bu fikre karşı çıkıyor.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, bunların kullanımına ilişkin daha fazla kısıtlama çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Ölüm ve ölüm kararlarının sensörlere ve yazılımlara bırakılması konusunda yaygın ve ciddi endişeler var. Otonom silahlar acil bir endişe kaynağıdır ve uluslararası siyasi tepki gerektirir. “. Vakit kaybetmeden.” şeklinde bir açıklama yaptı.

“Dünyada eşi benzeri yok”

Bu endişelere yanıt olarak Kendall, silah kullanıldığında sistemde her zaman insan gözetiminin olacağını vurguluyor.

Yapay zeka tarafından kontrol edilen daha küçük, daha ucuz insansız jetlerin “gelecek” olduğunu söylüyor.

Vista'nın askeri operatörleri, dünyadaki başka hiçbir ülkenin bunun gibi bir yapay zeka jetine sahip olmadığını söylüyor; yazılım önce bir simülatördeki milyonlarca veri noktasından öğreniyor ve ardından sonuçları gerçek uçuşlar sırasında test ediyor.

Bu gerçek dünya performans verileri daha sonra simülatöre geri beslenir ve yapay zeka, daha fazla bilgi elde etmek için bunları işler.

ABD'nin en büyük rakibi olan Çin'deki savaş uçaklarında da yapay zekanın mevcut olduğu biliniyor ancak şu ana kadar simülatörlerin ötesinde bir test belirtisi yok.

Yapay zeka kontrollü ilk it dalaşını Eylül 2023'te gerçekleştiren Vista, şu ana kadar yaklaşık 2 düzine uçuş gerçekleştirdi. Bu sayı yetersiz kabul edilirken Vista'nın bazı it dalaşlarında şimdiden pilotları geride bıraktığı iddia ediliyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: