Almanya, Türkiye'nin AB'nin döner kebabını tescil ettirme talebine karşı çıktı.

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Almanya'nın, Türkiye'nin döner kebaplara Avrupa düzeyinde özel statü verilmesi talebine karşı çıkması tartışmaya yol açtı.

REKLAM

Konuya yakın kaynakların Euronews'e verdiği bilgiye göre Almanya, İtalya'daki Napoli pizzası ve İspanya'daki Jamon Serrano gibi döner kebabının Avrupa Birliği'nde (AB) tanınması için Türkiye'nin Avrupa Komisyonu'na yaptığı talebe karşı çıktı.

Geçtiğimiz nisan ayında Türkiye, dönerin Avrupa'da tescil edilmesini talep ederek, döner isminin yalnızca kayıtlı üretim yöntemine ve ürün özelliklerine saygı duyan üreticiler tarafından kullanılabileceğini belirtmişti.

AB üye devletlerinin fikri mülkiyet sorunları gibi gerekçelerle tescile itiraz edebileceği istişare süreci 25 Temmuz'da sona ererken, Komisyon sözcüsü Euronews'e talebe yönelik bir itirazın alındığını doğruladı ancak AB'nin yürütme organı bu itirazı reddetti. böyle yap. Hangi ülkenin başvuruya karşı çıktığını doğrulayın.

Konuya yakın iki kaynak Euronews'e, Bonn merkezli Alman Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı'nın Türkiye'nin talebine karşı çıktığını söyledi.

Kaynaklar, Alman bakanlığın, çeşitli Alman üretici birliklerinin sunduğu geri bildirimler ve pozisyonların ardından davayı açtığını, Türkiye'nin talebine karşı direnişin Alman hükümetinden ziyade Alman üreticilerin tutumunu yansıttığını söyledi.

Prosedürün bir sonraki aşamasında, Komisyon itirazın kabul edilebilirliğini değerlendirecek ve ardından başvuru sahibi ile rakip arasındaki müzakereleri kolaylaştıracak ve iki tarafa bir anlaşmaya varmaları için altı aya kadar süre tanıyacak. Anlaşmaya varılması halinde bir ay içinde Komisyona geri bildirim gönderilecektir.

Bir sözcüye göre, anlaşmaya varılsın ya da varılmasın, kayıtla ilgili nihai karar Avrupa Komisyonu'na ait olacak.

Türkiye, İtalya'daki Napoli pizzasına ve İspanya'daki Jamon Serrano'ya verilenlere benzer bir “geleneksel ürün adı” tescili istiyor. Bazen AB'nin Korunan Menşeli Ürün (PDO) tanımlama programıyla bağlantılı olmasına rağmen, geleneksel spesiyaliteler, Avrupa'daki gıdalar için en yüksek düzeyde fikri koruma sağlayan Coğrafi İşaretler (GI) çerçevesinin bir parçası değildir.

Ancak Türkiye'nin talebinin amacı döner isminin Avrupa'da tescil ettirilmesi ve kullanımının kayıtlı yöntem ve spesifikasyonlara uyan üreticilerle sınırlı kalmasını sağlamaktır. Başarılı olursa, yalnızca “3-5 mm kalınlığa kadar yatay olarak kesilmiş” sığır ve kuzu dilimleri tabaka (veya dilimlenmiş) döner kebabı olarak etiketlenecek, tavuk dönerin ise 1-2 cm kalınlığında olması gerekecektir.

Soruda bahsedilen bu teknik detaylar, muhtemelen Alman ve Türk üreticiler arasında, Almanya'nın en popüler sokak yemeğinin nasıl hazırlanacağı konusunda yaşanan sürtüşmenin sebebidir.

Döner terimi “to return” (İngilizce “to turn”) fiilinden gelir, ancak çoğu Avrupalı ​​döneri sadece döner kebap olarak bilir. Arapçada döner terimi, ateşte pişirilen her türlü et anlamına gelir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber